jueves, 10 de marzo de 2016

DÍA DE LA MUJER 2016

DIA DE LA DONA 2016

TORREBLANCA HA CELEBRAT EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

JUAN EMILIO PRADES BEL

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, l'Ajuntament de Torreblanca ha organitzat uns actes per commemorar esta efemèride i recordar els drets universals per a totes les dones. Una concentració del col·lectiu femeni davant del consistori municipal amb l'amenització musical de la Colla de Dolçainers i Tabaleters "El Senill" de Torreblanca, este grup ha overt la marxa i comitiva de dones pel carrer Sant Antoni (carrer Raval), fins al monument a la dona, situat en la plaçeta de Jaume I en "el Ribet", on una representació del Consistori Municipal i l'Associació d'Ames de Casa de Torreblanca han dipositat en dit monolit les ofrenes d'una corona de llorer (simbol de la grandeza de les dones per a la humanitat) y un llaçs floral de flors lila (el lila es el color simbòlic de la lluita feminista i el llaç es un dels simbols gráfics del Dia Internacional de la Dona). En l'acte s'han llegit en públic sendos manifestos reivindicatius del col·lectiu de dones, han intervingut per part municipal Engracia Espejo Lara regidora d'Asuntes Socials i Tercera Edat, i en representació de l'Associació d'Ames de Casa ha intervingut la seua presidenta Rosa Vilaplana, estant present multitud de públic assistent i altres representants municipals: Rosana Villanueva (1ª Tinent d' Alcalde); Carlos Garcia (2º Tinent d'Alcalde); Amadeo Fabregat (Regidor); Carlos Albert (Regidor), ...). Seguidament en el saló del Metropol s'ha celebrat una lectura de poesia organitzat per l'associació Banc de Temps de Torreblanca per homenatjar en este dia a totes les dones, han intervingut en este acte Agustín Martinez Almansa, Luz Albert, Juan Emilio Prades Bel, Jesús Vinuesa Roca , Alba Mla, Madalina Ionica, Alma Martinez i Jaime Pañella en la part tècnica. Un berenar de germanor a la sala d'usos múltiples ha tancat els actes d'este celebrat 8 de març Dia Internacional de la Dona.

ADDENDA: L'origen del Dia Internacional de la Dona ve del 8 de març de 1857, quan centenars de dones d'una fàbrica de tèxtils de Nova York van organitzar una marxa en contra dels baixos salaris. En estos anys, els salaris que rebien les dones eren molt inferiors al que percebien els homes. La protesta va acabar amb la policia dispersant brutalment a les dones manifestants i matant a 120 d'elles . Dos anys després el mateix col·lectiu de dones treballadores d'está fábrica varen fundar el seu primer sindicat femení. Des d'aquell històric 8 de març de 1857 hasta l'actualitat, este dia ha segut un referent i un punt recurrent per les protestes de les dones. Pel camí l'efemèride ha evolucionat, ha canviat de fecha i ha perdut la paraula 'treballadora' de la seua capçalera, que va sorgir amb esperit i concepció sindicalista. El 8 de març va ser declarat oficialment per l'ONU en l'any 1975 Dia Internacional de la Dona, i es reivindica per a totes les dones i per la igualtat completa de drets. En este any 2016 encara hi ha poc a celebrar, i molt que reclamar.
(JEPB,Torreblanca, 2016)

DÍA DE LA MUJER 2016
TORREBLANCA HA CELEBRADO EL DÍA INTERNACIONAL DE LA MUJER


JUAN EMILIO PRADES BEL
Con motivo de la celebración del Día Internacional de la Mujer el Ayuntamiento de Torreblanca ha organizado unos actos para conmemorar esta efeméride y recordar los derechos universales para todas las mujeres. Una concentración del colectivo femenino frente al consistorio municipal a dado inicio a los actos, con la amenización musical de la Colla de Dolçainers i Tabaleters "El Senill" de Torreblanca, este grupo ha encabezado la marcha de la comitiva de feminas por la calle San Antonio (carrer del Raval), hasta el monumento a la mujer, situado en la plaza del Rey Jaime I en el "Ribet", donde el Consistorio Municipal y la Asociación de Amas de Casa de Torreblanca han depositado en dicho memorial las ofrendas de una corona de laurel como símbolo de grandeza de las mujeres y un lazo floral de flores lila (el lila es el color simbólico de la lucha feminista y el lazo es uno de los símbolos del Día Internacional de la Mujer). En el acto se han leído al público asistente sendos manifiestos reivindicativos del colectivo de mujeres, han intervenido por parte municipal Engracia Espejo Lara concejala de Asuntos Sociales y Tercera Edad, y en representación de la Asociación de Amas de Casa ha intervenido su presidenta Rosa Vilaplana, estando presente multitud de público asistente y otros representantes municipales: Rosana Villanueva (1ª Teniente de Alcalde); Carlos Garcia (2º Teniente de Alcalde); Amadeo Fabregat (Concejal); Carlos Albert (Concejal), ...). Seguidamente en el salón del Metropol se ha celebrado una lectura de poesía organizado por la asociación Banco de Tiempo de Torreblanca para homenajear en este día a todas las mujeres, han intervenido en este acto Agustín Martinez Almansa, Luz Albert, Juan Emilio Prades Bel, Jesús Vinuesa Roca, Alba Mja, Madalina Ionica, Alma Martinez y Jaime Pañella en el apartado técnico. Una merienda de hermandad en la sala de usos múltiples a cerrado los actos de este celebrado 8 de marzo y Día Internacional de la Mujer.
ADDENDA: El origen del Día Internacional de la Mujer viene del 8 de marzo de 1857, cuando cientos de mujeres de una fábrica de textiles de Nueva York organizaron una marcha en contra de los bajos salarios femeninos. En estos años, los salarios que recibían las mujeres eran muy inferiores a los que percibían los hombres. La protesta terminó con la policía dispersando brutalmente a las mujeres manifestantes y matando a 120. Dos años después el mismo colectivo de mujeres trabajadoras de está fábrica fundaron su primer sindicato femenino. Desde aquel histórico 8 de marzo de 1857 hasta la actualidad, este día ha sido un referente y un punto recurrente para las protestas de las mujeres. Por el camino la efeméride ha evolucionado, ha cambiado de fecha y ha perdido la palabra 'trabajadora' de su cabecera, que surgió con espíritu y concepción sindicalista. El 8 de marzo fue declarado en el año 1975 oficialmente por la ONU como el Día Internacional de la Mujer, una efemérides que se reivindica para todas las mujeres y por la igualdad completa de derechos. En este año 2016 todavía hay poco que celebrar, y mucho que reclamar. (Torreblanca, 2016)


No hay comentarios:

Publicar un comentario