Translate

martes, 26 de diciembre de 2017

FIGUES ALBARDAES

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓ:
Per JUAN E. PRADES BEL.
GASTRONOMÍA I CULTURA POPULAR: 
LES FIGES ALBARDAES.
JUAN EMILIO PRADES BEL.
- Les figues albardaes és una reposteria molt popular a tot arreu del mon agrari i rural en totes les comarques, pobles i masos de la provincia de Castelló, és un postre dolç que és consumia sobretot a l'hivern i en dies de festa gran, en celebracións doméstiques i en dies senyalats, i encara es consumeixen avui en día. 
- Ancestralment les figues albardades era costum menjar les acompanyades d'algún tipus de licors dolsos i secs: moscatell, conyac's, anisats, i lo més popular era la “barrejeta” una mezcla de cazalla (aiguardent anís sec o dolç) i moscatell . Cal esmentar que cada ama casa i cada familia tenía la seua receta particular de com fer les figues albardaes i les mesures es feien un poc a ull.
- Per a preparar figues albardaes ens faran falta basicament els seguents ingredients: Oli d'oliva 100 cl. per a fer la masa i oli suau o de girasol per a fregir les figes, tres got d'aigua, 40 figues seques o més, un ou, un tros de pastilla de llevat (25 grams de llevadura de panader), farina (la que admeta), sucre per a la masa i per a ensucrar després.
Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar la pasta mentre fermente, una paella o paellonet de baranes altes.
Elaboració: Traurem el pesó de les figues i les obrirem per la meitat i les aplanarem un poc amb la ma o amb un rodet de fusta i les acararen de dos en dos. Posarem aigua tèbia en un bol (un got) i desfarem el llevat. Després afegirem el ou i la farina, oli 100 cl., dos gots d'aigua i un poc de sucre fins que estigui espès, sense endurir que quede una pasta “corredoreta”. Ho deixarem reposar una hora perquè es faci bona la pasta. A continuació, passarem les figues per dins la masa, rublint les figues per a enfasetar-les i tot seguit les fregirem a dins d'una paella fonda amb molt d'oli rosent, ensucrarem les figes en calent després de traure-les del foc. ¡¡Bon profit !!
Agraiments a Angelita Bel Domenech.






No hay comentarios:

Publicar un comentario