Translate

domingo, 20 de mayo de 2018

COCA DE CODONY

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓ:
Per JUAN E. PRADES BEL.
 
LA COCA DE CODONY.

Escriu: JUAN E. PRADES BEL.
La tardor és l'època dels codonys, hi ha moltes maneres de menjar-los tan bullits, en confitura (codonyat), però el més freqüent antigament era dedicar una mica del temps i uns quants codonys per a fer una coca de codony que va ser una icona mítica entre les coques dolces de la gastronomia rural típica dels pobles i masos del Maestrat Històric castellonenc.
Per l'elaboració d'una “coca de codony” cal preparar:
- Ingredients: un got d'oli d'oliva verge cru, dos gots d'aigua tèbia, una miqueta de sal, llevat (llevadura de panader), farina la que admeta, 4 codonys i sucre abundant, per a la molla ens faran falta més farina i oli d'oliva verge cru.
Estris necessitarem: un ribrell (ribell), bol o safa de pastar, un drap gros ben net per a tapar la pasta mentre fermente, una llanda de baranes de les del forn.
- Passos a seguir per fer la “coca de codony”: en un ribrell (ribell), desfarem el llevat en l'aigua tèbia, i afegirem el got de l'oli i la sal, tot seguit anem afegint la farina “a poc a poc”, i anirem pastant sense parar fins a obtenir una massa homogènia que no s'enganxe als dits però que estiga esponjosa. Cobrirem amb un drap de cuina net i deixarem reposar la pasta fins que al apretar amb el dit recupere la forma original (costa de pujar més o menys una hora).
- Mentre puja la massa anirem pelant els codonys i els tallarem de forma fina i igualada, i untarem la "llanda de baranes" amb oli, posarem la massa ja fermentada en el centre i l'anirem estirant cap als costats, de manera que quede uniforme per tota la llanda, després caldrà fer la “molla” per a lo qual espolsarem farina per damunt de la pasta, i amb el setrill ruixarem la farina seca amb un poc d'oli d'oliva verge, tot seguit i posarem els talls de codony arreglats l'un al costat d'altre per damunt de tota la massa. Endolcirem la coca escampant-li per damunt una bona quantitat de sucre cal ser generós i no escatimar en esta faena que no “dolga”, a continuació portarem la llanda a coure-la al forn, el temps de cocció sol ser d'uns ¾ d'hora aproximadament, cal vigilar el temps i la coca a partir dels 30 minuts.
Addenda, Història: “ A l'antiga Grècia els arbres de codony eren consagrats a la deessa Afrodita. El codony es considerava un fruit símbol de l'amor i la fecunditat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario