Translate

martes, 12 de enero de 2016

EL CORRAL DEL CONTADOR.

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ:

(Sinopsis): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…

Per: JUAN E. PRADES BEL, “Cróniques”, "Humanisme". Projecte: “ESPIGOLANT CULTURA", taller d'història, memòries i patrimonis). 

(Temática): ARQUITECTURA POPULAR EN PEDRA SECA: CORRALS ANTICS I ALTRES ESTRUCTURES I CONSTRUCCIONS PASTORÍVOLES DEL TERME DE CABANES (CASTELLÓ).

"EL CORRAL DEL CONTADOR/ CORRAL DEL COMPTADOR".

ESCRIU: JUAN EMILIO PRADES BEL.

- El corral del Comptador o del Contador es troba en el terme municipal de Cabanes, en la partida rural del Comptador. El corral és molt a prop del terme municipal de Torreblanca, i l'influencia, vinculació i relació del corral amb propietaris i gent de l'entorn és i a segut total i absolutament amb veïns del poble de Torreblanca. 

- El Corral del Comptador és una instal·lació ramadera que va ser construïda en la part baixa del Barranquet del Contador també conegut com el barranc del Brufol o de la bassa del Cullerà i és tocant al pas d'un antic camí ramader dels Xurros, és l'assegador de Don Carles. El corral és a tan sols a uns 20 metres de distància del curs del llit de la torrentera que baixa encaixonada entre muntanyes replegant les aigües naturals dels montes d'en Cabàs, de La Barrota i del Comptador, en l'actualitat és conegut este pas com l'antic camí de la Bassa del Cullerá o camí del Mas de Melchor

-  La construcció del corral va ser assentada sobre un sol de roca calcària, que marca una suau pendent i inclinació a ponent de la part que fora coberta, en la part del ras el sol és pla i és de terra. El recinte té unes mides de 20 de llarg i entre 16 i 17 metres d'ample, amb un total aproximat d'uns 320 metres quadrats de superfície útil construïda. El corral va ser fet per un terratinent llaurador, en l'actualitat esta totalment amortitzat i en gran part assolat, perquè li ha desaparegut la majoria de la seua pedra i la totalitat de les parets del ras, que algú va extraure amb excavadora i se'n dugueren carregada amb camions per a reomplir en altres llocs bancals de terra per fer parets d'abancalaments per anivellar terres de regadiu de regar a manta. A pesar de la destrucció del corral encara es pot apreciar com era i com va ser esta senzilla instal·lació pecuària. 

- El corral del Contador té una planimetria amb una tendència quadrada, originalment va ser un corral al ras sense cap cobert, ni compartimentació al seu interior, i envoltat amb uns esplèndids murs de paret fets amb pedra viva molt bona d'extracció manual amb mall, perpal i barrina de mà, i no tenia inicialment cap distribució interior, posteriorment va ser construïda una paret que van afegir recolzant-los als murs exteriors adequant el corral per a ramats d'ovelles, i es va partir el recinte del corral amb dues parts independents (cobert i ras), però connectat's amb un portalà de pas d'un metre d'ampla, en la part superior del corral es va fer un cobert d'uns 4 metres d'ample per 16 metres de llarg, i techat amb cabirons i la típica teula moruna local. En l'engul Nord del cobert adossada a la paret interior del corral hi va haver un recinte independent que molt possiblement inicialment es va fer amb la intenció o finalitat de fer-lo servir com habitatge del pastor, este recinte va ser construït a l'interior del corral dins de la part coberta i té unes mides de 4x2 metres, amb una superfície útil d'uns 8 metres quadrats. 

- En el mur Oest, va existir una porta contadora de caps de bestià d'ovelles i cabres, posteriormente es va fer servir de gossera, l'obertura molt rústica té forma arquejada. Esta porta contadora dona a l'interior del cobert dins del recinte menut de la caseta, la comptadora era simplement una obertura improvisada practicada al mur de pedra, en l'actualitat esta tapada o tapiada de nou per la part exterior del mur. 

- El nom de Contador que ostenta este corral es deu a que antigament va poder servir en segles passats per a contar les raberes de ganado transhumants que baixaven de la província de Terol, era tocant al camí dels xurros, i en la transmissió oral sempre s'ha dit que en este corral i per altres contadores dels voltans és feia el reconte d'animals de transhumància per a pagar els impostos (anomenats consumos), pagaven pel número de caps de ganado i pel dret temporal de pastos. 

- En el corral hi ha la presència d'una antiga porta comptadora d'animals, el que no puc saber és si era esta obertura o hi havia una altra, pel motiu què la part de descobert del corral, en total un terç del corral ha desaparegut tot rastre de restes, parets, murs i tota la pedra. En la part alta del corral, la paret de tramuntana en l'engul oest continua amb un allargament que sobresurt uns metres de la paret mestra i de l'alineació de la paret confluïen, interprete que el paper d'este tram afegit de paret grossa era el de fer la funció de raser lateral de tramuntana i de arremolinador per als animals que estigueren en l'àrea d'esperada per a embornar i passar per alguna obertura o comptador que hages en el mur de la part de mestral. 

- La porta d'entrar els animals a dins del recinte del corral estava al centre del mur que mira a llevant, ubicada a la part del cara-sol per què estigueren els animals al raser de la mateixa paret del corral. Les obres de manteniment del corral varen reduir-se a refer i reparar les solsides de les parets, enfortin els murs per l'interior, en els punts muraris debilitats, ficant-los testillos de teula per a falcar les pedres mitx soltes de les parets, el ramader Daniel Crespo va haver de fer en diverses ocasions reparacions en esta corralissa per a poder tancar els animals. Les parets per la part exterior del corral estaven totalment lluïdes amb un morter antic de cals, terra-argila i arenes. Un dels propietaris coneguts dels terrenys d'este corral va ser Xavier “el Seguidor” i de les limítrofes de la part de llevant va ser “Ramón el Carboner” o de la saga familiar dels Carboners. 

- El corral en bona part del segle XX va ser utilitzat com a corralissa de bous braus, ja no tenia el cobert i tancaven en ell molt assíduament entre altres pastors, els bous de les ramaderies de braus de Torreblanca de “Oña” i del “Chato”.

MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ EMPLEATS:
- “MORTER DE FANG: El morter de calç es fa mescla'n tres parts de terra per una de calç, ben pastada amb aigua, i que s´utilitza en la construcció, com a morter per a pujar les parets, murs, marges, encallar teules…”
 Coordenades: ETRS89, latitud 40º 11' 51,00'N, longitud  9' 23,96'' E.
UTM: X: 257.976,98. Y: 4.453.555,99.
Agraïments a: José Albert Llanes, Daniel Crespo “Oña”, Amador Prades Domènec i Manuel Folgueroles Bellés.
“En homenatge als pastors, hòmens i dones conscients, dels batecs de les ànimes de la terra i de les llums del firmament, i dels lligams entre els humans i la naturalesa”. (JEPB, Torreblanca, 2015).

ADDENDA, ADICIONES Y COMPLEMENTOS SOBRE LAS TEMÁTICAS Y MOTIVOS REFERIDOS EN EL ARTÍCULO. (POR JUAN EMILIO PRADES):

BIBLIOGRAFIA, WEBGRAFÍA Y FUENTES DOCUMENTALES:

ARCHIVO FOTO-IMAGEN: 

Imágenes cedidas por J. E. Prades Bel.










No hay comentarios:

Publicar un comentario