miércoles, 5 de julio de 2017

TROBADA DE DRACS I BÈSTIES DE FOC

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE TERRES CASTELLONENQUES:


 UNA REPRESENTACIÓ DE TORREBLANCA A LA TROBADA DE DRACS I BÈSTIES DE FOC DE CERVERA DEL MAESTRAT 2017.
 
JUAN EMILIO PRADES BEL
    Una representació de Torreblanca amb 48 membres de l'associació local de jubilats "La Concòrdia" han visitat la població de Cervera del Maestrat (Castelló de la Plana) amb motiu de la V Trobada de Dracs i Bèsties de Foc i els actes de la Fira Medieval 2017 de Cervera, junt amb altres associacions comarcals invitades i públic en general han compartit i participat acompanyant als veïns d'esta població castellonenca en les celebracions dels dies 1 i 2 de juliol.


    Cervera del Maestrat a estat de festa amb un bon grapat d'activitats culturals, mitologiques i gastronòmiques, expositors, cercaviles de Dracs i Bèsties de Foc, ball de bestiaris, atraccions infantils, tallers, músics, actuacions de grups de dolçainers i tabaleters,
malabaristes, xancuts, acròbates, grups d’animació, figurants, passejades en burros, mostra de granja d'animals domèstics amb burrets, oques, conills, gallines, ovelles i cabres, visites al castell, al molí i al nucli antic de la població, ... són algunes de les múltiples activitats que s'han portat a terme durant el cap de setmana.

   La trobada de dracs és l'eix vertebrador de la festa, i té com a fi les representacions folklòriques i la recopilació de múltiples interpretacions del simbolisme popular al voltant de la figura ambivalent i majorment diabòlica dels escatosos dracs i les monstruoses serps, símbols bestiaris de poder i saviesa, amb qualitats ambivalents bones i dolentes, hi ha la vegada l'encarnació de la fúria i el mal, i la reencarnació. Una representació de mites i dicotomies que enfonsen les seues arrels en els subconscients, el ultramon i les dimensions desconegudes, lluites infernals entre dracs, serps, herois, déus i mortals, alés de foc, lluita, el bé i el mal i la supervivència... Ancestrals creences i rites simbòlics representats en una festa mitològica que exalta la figura del drac com a guardià i símbol de regeneració. La mort del drac implica el
naixement d'un nou ordre i temps.
    La inspiració d'aquesta festa és el llegendari "La Faram" un drac i bestiari d'arrels locals, nomenat en relats i faules antigues d'esta població del Baix Maestrat, el situen que vivia amagat a la part superior de Cervera, en les ruïnes del castell, un guardià de tesors ocult en els penya-segats de la Cova Fonda, ataüllant els cerverins, sempre vigilant desde les cavitats de la muralla.
    El bestiari i agrupacions participants en la trobada de dracs han segut: Drac de "La Faram" de Cervera del Maestrat, drac "Sexot" de Sant Cugat Sesgarrigues (Barcelona), drac el "Grill" de Sant Guim de Freixenet (Lleida), drac "Aymerich" de Sant Antolí i Vilanova (Lleida), drac "Braulio" de Sant Joan Despí (Barcelona), drac "Hydracus" de Jesús-Tortosa (Tarragona) i drac de "Bellvei" (Bellvei del Penedès, Tarragona)....i altres bèsties de foc enumerables.
(J.E.P.B. Torreblanca, juliol 2017)

No hay comentarios:

Publicar un comentario