Translate

lunes, 28 de agosto de 2017

“LA TORRÀ I LA SARDINÀ POPULAR DEL RIVET” A TORREBLANCA"

GENT, COSTUMS, TRADICIÓNS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE TORREBLANCA I TORRENOSTRA:

LA TORRÀ I LA SARDINÀ POPULAR DEL RIVET”, UN ICONO GASTRONÒMIC, FESTIU I LÚDIC DE LES FESTES PATRONALS DE TORREBLANCA Y TORRENOSTRA.

Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL.

Torreblanca és un poble acollidor i des de fa més tres dècades ha segut típic durant alguns dies de les festes patronals de Torreblanca fer un senzill i típic esmorzar popular per a els veïns, és un acte inclòs dins la programació de les festes patronals gratuït, social i universal i barato, cal portar les ganes de menjar.
- Al llarg de la història d'este esmorzar típic, popular i concorregut ha hagut i hi han dos modalitats o varitats culinàries que són de peix o de carn. 
- La torrà de peix consisteix en una típica "sardinà" a base de sardines fresques torrades, i la torrà de carn és a base de botifarres, xoriços, cansalà vià i llonganisses fresques, per a tots aquells veïns i visita'ns de Torreblanca que es dignen a arrimar-se al lloc del Rivet del Metropol, on es reparteix les racións de menjar fins a acabar-se les existències del dia, al arrimarse els rebrà un aroma de tradició, mesclat amb l'aroma de llenya cremà, i a l'oloreta típica de brases i fum, i als perfums de carn torrà a la manera tradicional, es tracta d'una senzilla mostra gastronòmica que ens reporta a la memòria activitats ancestrals i antigues, i al tràfec dels oficia'ns de llauradors i mariners. Les torrades són una reunió gastronòmica que ens fan venir al cap el treball al camp i els orígens agrícoles de la població.
- La torrà des de sempre, s'ha fet a l'emblemàtic lloc anomenat el Rivet. La part nutricional de l'acte és una preparació culinària que es fa per esmorzar, i es reparteix a partir de les onze del matí de cada dia que hi ha entrà de bous. En les dos primeres dècades es va fer sempre amb sardines una decisió que portava a recordar el passat mariner de Torreblanca i Torrenostra. 
- Posteriorment es va incorporar la torrà de carn, que ens recorda reminiscències del treball al camp i els orígens majorment agrícoles de la població, el menjar fora vila de colles i gent que anaven a treballar al camp era diari, cada colla encenia un foc comunal tots els dies, per escalfar o per cuinar l'esmorzar o el dinar dit de saquet o de berena, este solia consistir en carn (cansalà i embotits frescos o semicurats típics del poble, majorment es consumien torrats a la brasa.
- La posada en valor de les tradicions és la millor manera de recordar els orígens i els valors identitaris d'un poble o de una societat o familia, este és un fi vigent que any rere any, els veïns de Torreblanca tracten d'aconseguir durant la celebració de les seues festes patronals.
- Totes les persones que tenen a bé apropar-se al Rivet podran degustar viandes, pa i vi de la terra. 
- Tot això dóna pas cada dia taurí, a altres actes destacats de la festa de Torreblanca com són “l'entrà de bous”, que dóna pas a una curta prova de ramaderies que acaba a l'hora de fer el vermut.
- (Les tradicions adentren als vivents a les seues identitats ancestrals i històriques) (JEPB, Torreblanca, 2016).


.

1 comentario:

  1. Gracias a la generosidad de este pueblo he podido tomar parte de "la torrá" y degustar a media mañana sardinas a la brasa, o carne de panceta con butifarra, una delicia.

    ResponderEliminar